landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-02
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-03
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-04
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-16
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-17
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-05
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-01
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-07
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-08
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-09
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-06
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-10
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-11
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-12
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-13
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-14
landscha-leeft-kasteel-groeneveld-dwarsontwerp-15
previous arrow
next arrow

LANDSCHAP LEEFT

Kasteel Groeneveld

Een landschap is geen stilleven, maar is dynamisch, is aan verandering onderhevig en eigenlijk voortdurend in beweging – Landschap Leeft! Deze meerjarige tentoonstelling toont de verhouding tussen de mens en de natuur en de landschappen die daardoor zijn ontstaan. Het idee voor de tentoonstelling is gebaseerd op een essay dat hoogleraar Matthijs Schouten voor Kasteel Groeneveld schreef. Hierin onderscheidt hij vier landschapstypen; de wildernis – waarin de mens onderworpen is aan de natuur, het arcadische landschap – waarin de mens in een zekere harmonie met het landschap leeft en waarin de geschiedenis herkenbaar is, het rationele landschap – een landschap volledig door de mens naar zijn hand gezet – en uiteindelijk het (snel)veranderende postmoderne landschap. Elk landschapstype zegt iets over de beleving van een landschap en de mate waarin het aanknopingspunten biedt in oriëntatie in ruimte en tijd.

DWARS ontwerp vertaalde het essay van Mathijs Schouten naar een concept voor een tentoonstelling waarin de beleving van de landschapstypen centraal staat en hoe deze een inspiratiebron vormen voor Nederlandse kunstenaars. Als drager voor de tentoonstelling hebben wij de landschapstypen vertaald naar een grafische beeldtaal. Deze vormt de leidraad aan de hand waarvan de bezoeker door de tentoonstelling wordt geleid.

De tentoonstelling opent met een filmpanorama, bestaande uit 8 beeldschermen, waarin de landschapstypen worden getoond met beelden van werkelijke landschappen zoals die (nu nog) terug te vinden zijn in Nederland. Een modulair zitmeubel geeft rondom zicht op de filmbeelden en kan voor groepsontvangsten omgebouwd worden. Het volgende deel van de tentoonstelling toont het landschap als bron van inspiratie voor Nederlandse kunstenaars zoals dichters, schilders, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bezoekers dwalen langs de kunstwerken in drie ruimtelijke objecten, zogenaamde ‘spheres’. Aan de buitenzijde lijken de spheres gelijk, binnen ademt iedere sphere een ander landschapstype. De beeldtaal, de collectie kunstwerken, de kleur van de wanden, de filosofische vragen die gesteld worden, samen schetsen ze een beeld van hoe wildernis, het arcadische landschap en het rationele landschap door de kunstenaars worden ervaren en verbeeld. De inrichting van de spheres is gedurende de looptijd van de tentoonstelling aan te passen door het door ons ontwikkelde modulaire ophangsysteem. Schilderijen, beeldschermen, vitrines of verlichting kunnen eenvoudig verplaatst of uitgewisseld worden.

Het postmoderne landschapstype – een ontwikkeling waarbij wij geheel nieuwe landschappen creëren die we binnen korte tijd weer vervangen door een geheel ander landschap: een soort hyperlandschap – vraagt om een dynamische benadering in de tentoonstelling. DWARS ontwerp ontwierp en ontwikkelde hiervoor een geprojecteerde 3D computergame waarin de bezoekers naar hartenlust veranderingen aan kunnen brengen in het landschap op een virtueel eiland. De wildernis volbouwen met flats? Meer groen in de stad? Alles kan! Gedurende de hele looptijd van de tentoonstelling worden alle wijzigen in het landschap vastgelegd. En daarmee wordt zichtbaar wat wij belangrijk vinden in het landschap!

Actuele thema’s die te maken hebben met het Nederlandse landschap en de inrichting daarvan worden in tijdelijke, multimediale en interactieve presentaties op de actualiteitenwand uitgelicht. Thema’s zoals de plannen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Waterpark Het Lankheet, het routeontwerp voor snelweg A27 en waar in Nederland het aantal windmolens uitgebreid kan worden. De actualiteitenwand maakt ook gebruik van het ophangsysteem wat het wisselen van de presentaties eenvoudig maakt.

opdrachtgever: Kasteel Groeneveld – voorheen buitenplaats voor stad en land van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Baarn
initiator: Sim Visser – oud directeur Kasteel Groeneveld
gastconservator: Matthijs Schouten – hoogleraar universiteit van Wageningen, Cork en Galway (Ierland), senior strateeg Staatsbosbeheer
projectleiding: Ingeborg Snelleman
story line, concept & ontwerp tentoonstelling: DWARS ontwerp – Miriam de Lange, Mark Schulte, Maurits van Ballegooijen (stagiair)
filmpanorama: Jacques Leerssen & Erris van Ginkel – Moodfactory
samenstelling collectie: Matthijs Schouten & Marcel van Ool – Staatsbosbeheer, Wilfried Lentz – Gallery Wilfried Lentz Rotterdam, Adriaan Haartsen – adviesbureau Lantschap, Miriam de Lange – DWARS ontwerp, Ingeborg Snelleman – Kasteel Groeneveld
tentoonstellingsbouw: H2B uit Amsterdam
technische ondersteuning: John Klok – Technische Dienst Kasteel Groeneveld
jaar: 2007 – 2010

meer informatie