Lichtduin_Oeros_01
Lichtduin_Oeros_02
Lichtduin_Oeros_03
previous arrow
next arrow

LICHTDUINEN LUDENSTEIN

Van Bekkum Projecten

Het appartementencomplex Ludenstein in Doorn is gesitueerd op een open plek in een bos dat deel uitmaakt van het stuifduingebied op en rond de flanken van de stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug. Landschapsarchitect Henk van Blerck maakte het ontwerp voor de tuin rondom het complex.

De geschiedenis van het omringende landschap was daarbij een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. Subtiele glooiingen van de stuifduinen zijn behouden. De toppen van de glooiingen zijn geaccentueerd met lichtobjecten. Een mooi idee, gestileerde stuifduinen worden lichtduinen.

DWARS ontwerp tekende voor het ontwerp en de ontwikkeling van de vijf lichtobjecten. Elk lichtobject bestaat uit een grote transparante, kunststof, geblazen kap (ca. één bij twee meter) die aan de binnenzijde is voorzien van een digitale print – in de kleur van het duinzand en een contrasterende blauwe tint. De lichtbron bestaat uit een groot aantal LED modules. De lichtobjecten zijn robuust, onderhoudsarm, energiezuinig en weersbestendig (vorst).

De grafiek op elk lichtobject laat de geschiedenis van het landschap zien: het ijs dat de stuwwal opduwde, de bossen die er groeiden en weer verdwenen, de runderen die er weides begraasden, het pijpestrootje op de heidevelden en de komst van de mens.

opdrachtgever: Van Bekkum Projecten
idee: landschapsarchitect Henk van Blerck
concept, ontwerp & productie lichtobjecten: DWARS ontwerp
jaar: 2007

ijstijd-lichtduinen-ludenstein-doorn-dwarsontwerp

IJSTIJD

bossen-lichtduinen-ludenstein-doorn-dwarsontwerp

BOSSEN

runderen-lichtduinen-ludenstein-doorn-dwarsontwerp

RUNDEREN

pijpestrootje-lichtduinen-ludenstein-doorn-dwarsontwerp

PIJPESTROOTJE

mensen-lichtduinen-ludenstein-doorn-dwarsontwerp

MENSEN

previous arrow
next arrow
Ontwerp lichtobject in de buitenruimte
Ontwerp lichtobject in de buitenruimte
Productontwerp lichtobject in de buitenruimte