winbin-smart-afvalbak-dwarsontwerp-dicht
winbin-smart-afvalbak-dwarsontwerp-open
winbin-smart-afvalbak-dwarsontwerp-schoon

WINBIN

DWARS ontwerp

Hoe kun je zwerfafval op straat verminderen of voorkomen? Dat was de opdracht van de ontwerpwedstrijd van Nederland Schoon. Wij bedachten een concept dat door alle stakeholders van het zwerfafvalprobleem gedragen wordt: de WinBin, een interactieve en slimme afvalbak. Het centrale idee achter het concept van de WinBin is het belonen van de ‘vervuiler’ voor het weggooien van zijn of haar afval in de afvalbak. Ondernemers in de buurt – denk aan (mini) supermarkten, coffee to go’s, wafelwinkels, snackbars en fastfoodketens – kunnen participeren in het WinBin netwerk door kleine beloningen beschikbaar te stellen, bijv. een gratis kop koffie. Zo dragen zij bij aan het stimuleren van het schoonhouden van de buurt en kunnen ze zich van hun groenste kant laten zien. Bovendien kunnen ze adverteren op het beeldscherm. WinWin dus.

Als je afval in de WinBin gooit, wordt een kort, digitaal (kans)spel gestart op het beeldscherm van de WinBin. Als je wint wordt een ticket uitgedraaid waarmee je bij de, eveneens winnende, participerende ondernemer je prijsje kunt innen. Win je niet, dan heb je toch bijgedragen aan het schoonhouden van de straat!

De ontwerpwedstrijd van Nederland Schoon vond plaats in twee ronden. In de eerste ronde werd uit alle inzendingen een selectie gemaakt van 9 concepten. De inzenders hiervan kregen een budget voor het verder ontwikkelen van het concept, tot bijv. een (schaal)model of presentatie. In de tweede ronde werd de WinBin als winnaar uit de 9 concepten gekozen.

initiatief: DWARS ontwerp naar aanleiding van prijsvraag Nederland Schoon
visueel schaalmodel: Bruns in Bergeijk
erkenning: Zwerfafval Innovatie Award van Nederland Schoon
jaar: 2005

zwerfafval-innovatie-award-1
zwerfafval-innovatie-award-2
zwerfafval-innovatie-award-3
zwerfafval-innovatie-award-4
zwerfafval-innovatie-award-5
previous arrow
next arrow