presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-01
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-02
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-03
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-04
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-05
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-06
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-07
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-08
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-09
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-10
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-11
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-12
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-13
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-14
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-15
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-dwarsontwerp-16
previous arrow
next arrow

PRESENTATIEPLAN

Havenmuseum Rotterdam
logo-presentatieplan-havenmuseum-Rotterdam

Het Havenmuseum is uniek in zijn soort. Een bezoek aan het museum is een wandeling door de geschiedenis van de mechanisering van de haven in de 20e eeuw in het historische stadshart van Rotterdam. De locatie van het museum is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van havenstad Rotterdam. Het ruimtelijke gebied van het museum in de Waterstadhavens kent een rijke maritieme en stedenbouwkundige geschiedenis. Het museum is bovendien een werkend museum, letterlijk en figuurlijk, qua organisatie en collectie. Een museum waar vrijwilligers en professionals samenwerken om het maritieme erfgoed in stand te houden zodat de collectie in beweging is én kan blijven.

Om ook in de toekomst een attractief publieksmuseum te blijven, heeft het museum ons gevraagd om hierover na te denken en met voorstellen te komen. In het presentatieplan dat wij voor het museum ontwikkelden, schetsen wij een toekomstvisie voor de presentatie van het museum, gezien vanuit de collectie en gericht op verbinding met het gebied.

De collectie van het museum wordt hierin in een breder historisch kader geplaatst van havenactiviteiten, techniek, lading en de havenbekkens zelf. Hiervoor ontwikkelden wij een ontsluitingssysteem op basis van tags; naast de technische kenmerken ook waar, waarvoor en wanneer een object werd gebruikt. Zo wordt elk object letterlijk in kaart gebracht in een tagsmap. In een interactieve presentatie kan deze informatie én de relatie met andere objecten inzichtelijk worden gemaakt. Met dit ontsluitingssysteem wordt de historische verbinding met de Waterstadhavens weer zichtbaar.

Op ontdekkingstocht door het gebied, kun je je laten leiden aan de hand van een mobiele app en informatiebakens met historische foto’s en een QR-link voor meer informatie. De museumpaviljoens – zowel de inrichting als de buitenkant – en de buitenruimte van het museum worden flink aangepakt om tot een herkenbare, visuele uitstraling te komen. Een drijvend kantoorpaviljoen maakt de herinrichting van het museum compleet.

opdrachtgever: Havenmuseum in Rotterdam (nu onderdeel van het Maritiem Museum)
jaar: 2010 – 2011

Ontwerp voor de herinrichting van de buitenruimte en de tentoonstelling van de maritieme collectie aan de Leuvehaven in Rotterdam.
Ontwerp voor een bewegwijzerings en informatie applicatie voor de maritieme geschiedenis van de oude havens in de Rotterdam.
Ontwerp voor een bewegwijzerings annex informatie applicatie voor de maritieme geschiedenis van de oude havens in de Rotterdam.
Grafisch ontwerp routekaart buitenruimte en de tentoonstelling van de maritieme collectie aan de Leuvehaven in Rotterdam.
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-tagsmap-dwarsontwerp-01
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-tagsmap-dwarsontwerp-02
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-tagsmap-dwarsontwerp-03
presentatieplan-havenmuseum-rotterdam-tagsmap-dwarsontwerp-04
previous arrow
next arrow