DWARS ontwerp is de ontwerpstudio van Miriam de Lange en Mark Schulte. Wij zijn in 2001 onze samenwerking gestart vanuit twee verschillende disciplines – tentoonstellingsontwerp en productontwerp – maar met een gemeenschappelijke passie voor het ontwerpvak. De verschillende achtergronden, samen met een brede interesse en een maatschappijbewuste blik, vormen de basis van ons werk.

Onze manier van werken kenmerkt zich door een cross-disciplinaire en multimediale denkwijze. Dwars door verschillende disciplines en media heen. Het (project)doel heiligt de middelen. Wij zijn hierdoor op een breed ontwerpveld actief. Dat is geen doel op zich, maar een gevolg van enthousiasme en nieuwsgierigheid, gevoed door de ambities en mogelijkheden van een project: creatief, budgettair en planmatig.

Voor elk project gaan wij eerst op onderzoek uit naar de essentie – de ‘kapstok’. Deze geeft richting aan de ontwikkeling van inhoud, vorm en techniek. In het ontwerp- en realisatieproces zetten we uiteraard onze eigen expertises en skills in op het vlak van conceptontwikkeling, grafisch en interactie ontwerp, 3D ontwerp en engineering. Specialismen die we niet in huis hebben, daar gaan we samenwerkingen voor aan.

Door onze aanpak en ons commitment aan een project zijn wij meestal tot en met de realisatie of oplevering bij een project betrokken. Wij voelen ons niet alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het ontwerp maar ook die van de uitvoering!

Zelfpotret van Miriam de Lange
Grafisch ontwerp, tekeningen en animatie DWARS ontwerp
Miriam de Lange | DWARS ontwerp

Miriam de Lange

Een thema op een pakkende wijze belichten in beeld, tekst, vorm en zintuigelijke beleving en daarbij alle mogelijkheden exploreren. Dat is wat mij drijft. Het analyseren en systematiseren van verhaallijnen en die vertalen in een ruimtelijk, grafisch of interactief ontwerp. Tekenen, het zelf maken, knutselen en experimenteren zijn voor mij belangrijke aspecten in het creatieve proces.

Na mijn opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heb ik mij in de museumsector ontwikkeld als breed georiënteerd ontwerper, van drukwerk tot tentoonstellingen, van presentatieplannen tot evenementen. Binnen DWARS ontwerp richt ik mij op het ontwikkelen van concepten en het ontwerpen en realiseren van tentoonstellingen, educatieve- en communicatieprojecten.

Mark Schulte | DWARS ontwerp

Mark Schulte

De keuze om te starten met DWARS ontwerp ontstond uit de behoefte om op een breder ontwerpterrein actief te zijn, vanuit een meer cross-disciplinaire en multimediale benadering. Vernieuwende concepten bedenken en ontwikkelen en daarvoor slimme, creatieve oplossingen vinden. Dat is voor mij de uitdaging. Concepten waarvan de uitvoeringsvorm niet bij voorbaat vast staat maar voortvloeit uit de ambitie, doelen en mogelijkheden in een project.

Bij een groot ontwerpbureau heb ik veel ervaring opgedaan met complexe ontwerpprojecten op het gebied van consumentenproducten en professionele producten. Binnen DWARS ontwerp richt ik mij op allround ontwerpprojecten waarvoor ik put uit mijn ervaring met uiteenlopende productietechnieken en mijn nieuwsgierigheid naar innovatieve ontwikkelingen.