framingpain-dwarsontwerp-01
stokjes-miriamdelange
tekeningen-dagboek-miriamdelange
framingpain-verbeelding-miriam-de-lange-04
pijn_in_onderzoek_1
pijnbrein_metro
previous arrow
next arrow

FRAMING PAIN

DWARS ontwerp

Dagelijks ervaren ruim twee miljoen Nederlanders chronische pijn. Omdat het zo’n grote groep mensen betreft, kun je terecht spreken van een maatschappelijk probleem. Kunnen we als ontwerpers bijdragen aan de verbetering van de zorg voor deze mensen? Wij denken dat het kan.

Framing Pain (letterlijk: pijn inlijsten, maar ook inkaderen) is een experimenteel project op het snijvlak van gezondheidszorg en persoonlijke expressie waarin patiënten worden aangemoedigd hun eigen pijn te verbeelden en dat te gebruiken in het contact met de omgeving en de behandelaar. Gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van Miriam de Lange en aansluitend vooronderzoek willen wij vanuit een creatieve bottom-up benadering een beeldend hulpmiddel ontwikkelen.

De bedoeling is dat mensen met chronische pijn zelfstandig met het hulpmiddel aan de slag kunnen. Hiervoor willen we gebruik maken van digitale interactie – om te inspireren, te informeren, vast te leggen en te delen – maar het inhoudelijke concept doet bovenal een beroep op elementaire persoonlijke creativiteit.

Wij denken dat met de kracht van verbeelding en expressie beter inzicht kan worden gekregen in het persoonlijke verhaal van een patiënt en het daarmee relevant kan worden in de behandeling. Geen enkele patiënt is hetzelfde, waarom dan wel in de pijnbehandeling? Stel dat 5% van de mensen met chronische pijn baat heeft bij Framing Pain, dan praat je wel over een groep van 100.000 mensen!

Productontwerp voor het projectinitiatief over het verbeelden van chronische pijn.

initiatief: DWARS ontwerp
inhoudelijke ondersteuning: patiëntenvereniging, behandelaar/specialist, senior onderzoeker
verbeeldingen: miriamdelange.nl
online project: framingpain.net
jaar: 2015 – 2019

meer informatie
Online project Framing Pain

FRAMING PAIN

online project in progress