game-landschap-dwarsontwerp-01
game-landschap-dwarsontwerp-02
game-landschap-dwarsontwerp-03
game-landschap-dwarsontwerp-04
game-landschap-dwarsontwerp-05
game-landschap-dwarsontwerp-06
game-landschap-dwarsontwerp-07
game-landschap-dwarsontwerp-08
game-landschap-dwarsontwerp-09
game-landschap-dwarsontwerp-10
game-landschap-dwarsontwerp-11
game-landschap-dwarsontwerp-12
game-landschap-dwarsontwerp-13
game-landschap-dwarsontwerp-14
game-landschap-dwarsontwerp-15
game-landschap-dwarsontwerp-16
game-landschap-dwarsontwerp-17
game-landschap-dwarsontwerp-18
game-landschap-dwarsontwerp-19
game-landschap-dwarsontwerp-20
game-landschap-dwarsontwerp-21
game-landschap-dwarsontwerp-22
game-landschap-dwarsontwerp-23
game-landschap-dwarsontwerp-24
game-landschap-dwarsontwerp-25
game-landschap-dwarsontwerp-26
previous arrow
next arrow

LANDSCHAP LEEFT - LANDSCHAPSGAME

Kasteel Groeneveld

Als toevoeging op het rationele landschap onderscheidt Matthijs Schouten het postmoderne landschap. Het postmoderne landschap verwijst naar een ontwikkeling waarbij wij geheel nieuwe landschappen creëren die we binnen korte tijd weer vervangen door een geheel ander landschap: een soort hyperlandschap! Dit idee vormde de basis van het concept voor de landschapsgame in de tentoonstelling.

De landschapsgame speelt zich af op een virtueel eiland waar alle landschapstypen aanwezig zijn; wildernis, arcadisch landschap en rationeel landschap. De landschappen en alle daarin voorkomende elementen kunnen worden veranderd of verwijderd, nieuwe elementen kunnen worden toegevoegd.

Wat zou jij willen veranderen, toevoegen of verwijderen? Je gaat verder waar de vorige bezoeker is gebleven en je mag drie veranderingen aanbrengen in het landschap op het eiland. Aan het einde van de gamesessie wordt er automatisch een snapshot gemaakt van het eiland zoals jij het achterlaat. Hiermee zijn jouw veranderingen vastgelegd voor de volgende bezoeker.

De 3D computergame, geprogrammeerd in Blender (PC), wordt gespeeld vanaf een vaste gameconsole met geïntegreerde trackball, menufunctieknoppen en speakers. De game heeft een on-screen menu (HUD) waarmee de spelkeuzes gemaakt kunnen worden. Het computerbeeld wordt met een beamer (HD) op de tentoonstellingswand geprojecteerd zodat het spelen van de game ook een groepsbeleving kan zijn.

opdrachtgever: Kasteel Groeneveld – voorheen buitenplaats voor stad en land van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Baarn
concept, ontwerp & productie: Mark Schulte, Miriam de Lange, Jordy Hoolwerf (stagiair)
software: Blender
geluidsfragmenten: Klink Audio
jaar: 2007